Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

  • wyświetlono: 475 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Orzeźwiający budyń, kruche ciasto i sezonowe owoce! Wprost wymarzony deser na letnie popołudnie:)Tartaletki są pyszne, a do tego na prawdę bardzo proste w wykonaniu. POLECAM!!! ‘

Jaga85

Składniki

Składniki na około 15 sztuk
Ciasto:
• 250 gram mąki,
• 0,5 kostki margaryny,
• 2 płaskie łyżki cukru pudru,
• 1 żółtko,
• 1 jajko,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Dodatkowo:
• około 200 gram borówki amerykańskiej,
• cukier puder do posypania,
• tłuszcz do wysmarowania foremek
Budyń cytrynowy:
- 2 budynie śmietankowe,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 cytryny ( około 0,5 szklanki soku wychodzi po ich wyciśnięciu),
- 3 żółtka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 łyżki mąki tortowej,
- 1 cukier waniliowy,

Sposób przygotowania przepisu:

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

  • składniki ciasta1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
  • przed pieczeniem2. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek.
    Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 180°C.
    Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.
  • napełnianie budyniem3. Po przestudzeniu napełniamy je cytrynowym budyniem
  • wykończenie owocowe4. Na jeszcze ciepły budyń wykładamy przygotowane borówki (owoce układamy jak najbliżej sienie).
    Deserki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia budyniu. Przed podaniem tartaletki oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
  • ugotowany budyń5. BUDYŃ: Z cytryn wyciskamy sok. Przygotowany sok dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn wlewamy przygotowaną mieszaninę. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.
    Ciepłym budyniem wypełniamy środki upieczonym babeczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibudyńciasto kruchecytrynytartaletkiborówki

Komentarze

Podobne przepisy

tartaletki

Dodane przez: klaudia1984

Tartaletki z zborówkami, budyniem i bezą

Pyszne kruche tartaletki z masą...

Tartaletki z wiśniami, budyniem i kruszonką 1

Dodane przez: Elisa

Tartaletki z wiśniami, budyniem i kruszonką

Tartaletki można zabrać ze sobą...

Makowe tartaletki z grysikiem i nutką cytrynową

Dodane przez: juchab

Makowe tartaletki z grysikiem i nutką cytrynową

Makowe i grysikowe z mocnym aromatem...

Tartaletki z budyniem

Dodane przez: kada

Kruche tartaletki z budyniem i owocami

Delikatny powiew lata w kuchni...

Tartaletki 3B (biała czekolada, budyń i banan) z czerwoną porzeczką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tartaletki z białą czekoladą, budyniem, bananem...

Połączenie banana, białej czekolady...

Tartaletki z miętowym budyniem i owocami

Dodane przez: Bilcia

Tartaletki z miętowym budyniem i owocami

Pyszny, orzeźwiający deser.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE