Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

0 (0 ocen)

Orzeźwiający budyń, kruche ciasto i sezonowe owoce! Wprost wymarzony deser na letnie popołudnie:)Tartaletki są pyszne, a do tego na prawdę bardzo proste w wykonaniu. POLECAM!!! ‘

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk
    Ciasto:
    • 250 gram mąki,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Dodatkowo:
    • około 200 gram borówki amerykańskiej,
    • cukier puder do posypania,
    • tłuszcz do wysmarowania foremek
    Budyń cytrynowy:
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 3 cytryny ( około 0,5 szklanki soku wychodzi po ich wyciśnięciu),
    - 3 żółtka,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 0,5 łyżki mąki tortowej,
    - 1 cukier waniliowy,

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
  • przed pieczeniem 2. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek.
    Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 180°C.
    Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.
  • napełnianie budyniem 3. Po przestudzeniu napełniamy je cytrynowym budyniem
  • wykończenie owocowe 4. Na jeszcze ciepły budyń wykładamy przygotowane borówki (owoce układamy jak najbliżej sienie).
    Deserki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia budyniu. Przed podaniem tartaletki oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
  • ugotowany budyń 5. BUDYŃ: Z cytryn wyciskamy sok. Przygotowany sok dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn wlewamy przygotowaną mieszaninę. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.
    Ciepłym budyniem wypełniamy środki upieczonym babeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować