Borówkowe lody

3 (1 ocen)

Zmiksowane świeże borówki amerykańskie nie dadzą tak ładnego koloru lodom. Ale jeśli wcześniej je podgrzejemy kolor wychodzi piękny! To przepis na pyszne, orzeźwiające lody- pełne smaków lata! Poza sezonem borówkowym , można je przygotować z mrożonych owoców.

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 400g borówki amerykańskiej
    • 300 ml smietanki30%,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 3 łyżki gęstej śmietany,
    • Około 4 łyżki cukru,
    • 2 żółtka,
    • 1 jajko
    • Świeże owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Borówkowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane owoce 1. Borówki przekładamy do garnka i dodajemy do nich połowę cukru.
  • gotowe borówki 2. Tak przygotowane podgrzewamy na gazie około 7 minut. Borówka powinna puścić sok i zmięknąć. Borówkowy sos pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Ubite jajka 3. Jajko oraz żółtka ubijamy na parze z pozostałym cukrem.
  • dodanie masy jajecznej 4. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy ubite jajka, a następnie dodajemy mleko oraz gęstą śmietanę. Miksujemy dokładnie.
  • dodanie sosu borówkowego 5. Na koniec dodajemy borówkowy mus. Ponownie całość dokładnie mieszamy.
  • Lody przed zamrożeniem 6. Lody można na koniec dosłodzić, ale niekoniecznie.
    Masę lodową przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy.

    Gotowe porcjujemy, dekorujemy dowolnie i podajemy!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować