Borówkowe kwiatuszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Od zawsze wiadomo, że owoce lubią połączenie z ciastem drożdżowym. I takie ciasta najmilej wspomina się z dzieciństwa. Dziś proponuje drożdżowe kwiaty z borówką. Wykończone lukrem smakują rewelacyjnie i pięknie wyglądają.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • Około 550 gram mąki,
    • 120 gram masła (82% tłuszczu),
    • 1 szklanka mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 4 jajka do ciasta,

    Dodatkowo:
    • Jajko do posmarowania wierzchu,
    • Borówki amerykańskie na nadzienie
    Lukier:
    • 0,5 szklanki cukru pudru,
    • 2 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Borówkowe kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia na około 10 minut.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
  • Wyrośnięte ciasto 2. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • formowanie kół 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 15 części (tyle będzie drożdżówek). Każdą z części dzielimy kolejno na 3 części. Z otrzymanych kawałków ciasta toczymy wałki, których końce łączymy, tak by powstały koła.
    Aby uformować kwiatuszki układamy koło siebie po 3 koła rozciągając je
  • formowanie płatków 4. Koła ściskamy (zlepiamy) w połowie ich długości. W ten sposób uzyskujemy kwiatka z 6 płatkami. W każdym płatku za pomocą spodu od kieliszka wykonujemy wgłębienie.
  • nakładanie nadzienia 5. Tak przygotowane drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W wgłębienia oraz środek kwiatka nakładamy owoce borówki.
    Drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Następnie pieczemy je w 180°C około 20 minut do zrumienienia.
    Jeszcze ciepłe wyjmujemy i lukrujemy.
  • lukrowanie 6. LUKIER: Mleko oraz cukier umieszczamy w misce i mieszamy, by powstał gęsty, ale lejący lukier. Gotowym lukrem dekorujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Udekorowane pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować