Od zawsze wiadomo, że owoce lubią połączenie z ciastem drożdżowym. I takie ciasta najmilej wspomina się z dzieciństwa. Dziś proponuje drożdżowe kwiaty z borówką. Wykończone lukrem smakują rewelacyjnie i pięknie wyglądają.
Borówkowe kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia na około 10 minut.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
2.Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 15 części (tyle będzie drożdżówek). Każdą z części dzielimy kolejno na 3 części. Z otrzymanych kawałków ciasta toczymy wałki, których końce łączymy, tak by powstały koła.
Aby uformować kwiatuszki układamy koło siebie po 3 koła rozciągając je
4.Koła ściskamy (zlepiamy) w połowie ich długości. W ten sposób uzyskujemy kwiatka z 6 płatkami. W każdym płatku za pomocą spodu od kieliszka wykonujemy wgłębienie.
5.Tak przygotowane drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W wgłębienia oraz środek kwiatka nakładamy owoce borówki.
Drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Następnie pieczemy je w 180°C około 20 minut do zrumienienia.
Jeszcze ciepłe wyjmujemy i lukrujemy.
6.LUKIER: Mleko oraz cukier umieszczamy w misce i mieszamy, by powstał gęsty, ale lejący lukier. Gotowym lukrem dekorujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Udekorowane pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Komentarze