borówkowe ciasto

0 (0 ocen)

ciasto jest pysznie borówkowe i wilgotne.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, herbata zielona 1/2 szklanki, konfitura z borówki 250 ml, serek homogenizowany 180 ml, śmietana 30 % 1 szklanka, galaretka wiśniowa 1 opakowanie

Borówkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy ale to ma tak być
  • etap 2. wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem i i utrzeć na gęste ciasto
  • etap 3. dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta i zmiksować wszystko z ciastem
  • etap 4. tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka
  • etap 5. dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem
  • etap 6. zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić
  • etap 7. połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy