Borówkowa rolada

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

rolada z borówkami na specjalne okazje

zzewa
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Biszkopt :
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej koszalińskiej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
600 ml śmietany słodkiej 30 %
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szk gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo :
350 g borówki amerykańskiej
kilka małych listków melisy

Sposób przygotowania przepisu:

Borówkowa rolada

  • 1. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
    Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą.
    Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki.
  • 2. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
    Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo.
    Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
  • 3. Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem.
    Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry.
    Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę.
    Zostaw do wystudzenia.
  • 4. Przygotuj teraz składniki masy.
    W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna.
    Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ).
  • 5. Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno.
    Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach.
    Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji.
  • 6. Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę.
    Ułóż ją tak aby łączenie było na dole.
    Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem.
  • 7. Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy.
    Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
PP_09-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakikonkurs_jubileuszrolady z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

torcik borówkowy

Dodane przez: justynanamaxa

torcik borówkowy

Jest to przerobiony przepis z Encyklopedii...

Rolada

Dodane przez: Anna992

Rolada

Pyszna, prosta rolada.

Ciasto borówkowe

Dodane przez: szepsi

Ciasto borówkowe

Uwielbiam próbować nowości- przepis...

Deserki

Dodane przez: KejtKejt

Deser borówkowy

Mniam!

Borówkowy keks

Dodane przez: Jaga85

Borówkowy keks

Byłam akurat w posiadaniu białek....

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe

Deser bez pieczenia i dla ochłody,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE