Borówkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Na spód formy wyłożyć ciasto kakaowe, przykryć ciastem jasnym (nie mieszać), na wierzchu ułożyć borówki i piec ok. 45 min w 190*
2.MASA I:
Galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić aby lekko stężały.
W połowie mleka rozrobić mąki i cukier, pozostałe mleko zagotować i wlać do niego przygotowany budyń. Ugotować, ostudzić i utrzeć z margaryną na puszystą masę.
Na końcu dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki. Podzielić na dwie części
3.MASA II:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Jogurt zmiksować z cukrem, dodać tężejąca galaretkę i borówki.
4.POLEWA:
Składniki polewy połączyć lekko podgrzewając, pamiętając o tym żeby nie doprowadzić do wrzenia. !!!
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
ciasto-jedna część masy I- masa II- druga część masy I- polewa
Komentarze