Borówkowa pianka

4.5 (158 ocen)

Lekkie i pachnące borówkami ciasto to dla każdego słodka przyjemność

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szkl mąki pszennej
    5 jajek
    1 szkl cukru pudru
    1 margaryna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    25 dag borówek

    MASA I:
    500 ml mleka
    2 łyzki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    1 margaryna

    MASA II:
    250 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru pudru
    30 dag borówek
    2 galaretki o smaku leśnym

    POLEWA:
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Borówkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
    Na spód formy wyłożyć ciasto kakaowe, przykryć ciastem jasnym (nie mieszać), na wierzchu ułożyć borówki i piec ok. 45 min w 190*
  • 2. MASA I:
    Galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić aby lekko stężały.
    W połowie mleka rozrobić mąki i cukier, pozostałe mleko zagotować i wlać do niego przygotowany budyń. Ugotować, ostudzić i utrzeć z margaryną na puszystą masę.
    Na końcu dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki. Podzielić na dwie części
  • 3. MASA II:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
    Jogurt zmiksować z cukrem, dodać tężejąca galaretkę i borówki.
  • 4. POLEWA:
    Składniki polewy połączyć lekko podgrzewając, pamiętając o tym żeby nie doprowadzić do wrzenia. !!!
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto-jedna część masy I- masa II- druga część masy I- polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować