Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Ja prezentuję ją w wersji owocowej z mega intensywnym i orzeźwiającym smakiem borówki amerykańskiej i odrobiną bitej śmietany.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g borówki amerykańskiej
    3 łyżki soku z cytryny
    350ml śmietany 30%
    100ml mleka
    60g cukru
    3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    140ml śmietany 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    50g borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Panna cotta

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • 2. Do rondelka przełożyć umyte borówki amerykańskie, sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórek.
  • 3. Do drugiego rondelka wlać mleko, śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zgasić palnik, dodać napęczniałą żelatynę i przetarte przez sito borówki. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
  • 4. Bitą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
  • 5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować