Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Ja prezentuję ją w wersji owocowej z mega intensywnym i orzeźwiającym smakiem borówki amerykańskiej i odrobiną bitej śmietany.
Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2.Do rondelka przełożyć umyte borówki amerykańskie, sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórek.
3.Do drugiego rondelka wlać mleko, śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zgasić palnik, dodać napęczniałą żelatynę i przetarte przez sito borówki. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
4.Bitą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
5.Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i borówkami.
Komentarze