W czasie podróży do Hiszpanii próbowałam wielu lokalnych deserów. Najczęściej były one na bazie galaretki, jogurtu i owoców. Dlatego też postanowiłam zrobić nieco polską wersję z moimi ulubionymi owocami.
20 min
Składniki:
Szklanka borówek amerykańskich
Kilka brzoskwiń świeżych lub z syropu
Galaretka jabłkowa i cytrynowa
1,5 szklanki serka homogenizowanego
Pół szklanki startej białej czekolady
2,5 łyżeczki żelatyny
Cukier puder
Kilka kropel olejku migdałowego
Borówkowa galareta z serkową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu w osobnych miseczkach. Odstaw do przestygnięcia. Brzoskwinie umyj jeśli są świeże i pokrój na kawałki. Borówki dokładnie przepłucz.
2. Do pudełeczek po serkach lub jogurtach wylewaj tężejącą galaretkę cytrynową, kawałki brzoskwiń, masę serkową, borówki oraz galaretkę jabłkową. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij deser z pudełeczek i podawaj przekrojone na pół.
3.Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Serek zmiksuj z tężejącą żelatyną, czekoladą. Wsyp cukier puder do smaku.
Komentarze