Borówkowa fantazja

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo lekkie, idealne na letni podwieczorek, a także na niedzielną kawę z rodziną i znajomymi.

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju

    Masa brzoskwiniowa:

    1 duży sok typu "Kubuś" o smaku brzoskwiniowym
    3 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru

    Bita śmietana:

    330 ml śmietany 30%
    ok. 3 płaskie łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    Galaretka:

    2 galaretki brzoskwiniowe
    3 szklanki wody

    Dodatkowo:
    1/2 kg borówek amerykańskich

Borówkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka nadal ubjając. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec połączyć z olejem. Ciasto wylać na brytfankę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min.
  • 2. Masa brzoskwiniowa:

    Odlać pół szklanki soku i wymieszać w nim budynie. Resztę soku wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszany wcześniej budyń. Przestudzić.
  • 3. Bita śmietana:

    Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.
  • 4. Galaretka:

    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić.
  • 5. Na wystudzony biszkopt wylać przestudzoną masę brzoskwiniową. Na to wyłożyć ubitą śmietanę. Powciskać w nią borówki. Gdy bitaa śmietana stężeje, wylać tężejącą galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy