Borówka brusznica z gruszkami do mięs

  • wyświetlono: 10261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

niezastąpiony dodatek do mięs i serów

slodkoipieprznie
  • 120min

Składniki

1 litr owoców brusznicy
2 gruszki
40 dkg cukru
2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Borówka brusznica z gruszkami do mięs

  • 1. Brusznicę przelewamy na sicie wrzącą wodą. Gruszki obieramy pozbawiamy pestek, kroimy na grubą kostkę. Zasypujemy połową cukru i przesmażamy na małym ogniu ok 10 minut. Brusznicę wsypujemy do garnka dodajemy 2 łyżki wody i resztę cukru. Smażymy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Na koniec dodajemy gruszki i podsmażamy jeszcze ok 10 min. Gorącą masę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

    * czas smażenia należy kontrolować w zależności od stopnia dojrzałości owoców, w gotowym przetworze powinny być wyczuwalne całe owoce brusznicy i kawałki gruszek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babciŻurawinagruszkabrusznica

Komentarze

Podobne przepisy

Przyprawa do mięs i twarożków z czosnku niedźwiedziego

Dodane przez: Paulina Nosek

Przyprawa do mięs i twarożków z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi to leśne bogactwo,...

borówki

Dodane przez: majka190382

BORÓWKI LEŚNE DO MIĘSA- DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Prawdziwy stary przepis od mojej...

image-25ap265

Dodane przez: grzewkins

Uniwersalna przyprawa do mięs

bardzo uniwersalna przyprawa do...

Dżem z gruszek

Dodane przez: SLONCE

Dżem z gruszek

Pyszny dżem z gruszek - idealny...

Kompot z gruszek

Dodane przez: AnetaJ

Kompot z gruszek

Gruszki wykorzystane do przygotowania...

Jarzębina

Dodane przez: anita176

Jarzębina owocowa do mięs

Doskonała do mięs zarówno na ciepło...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE