Bomba kaloryczna z granatem ! Każdy z nas czasami potrzebuje takiego właśnie zasłodzenia , aksamitny krem połączony z chrupiącymi orzeszkami , wierzch przełamany słodko-kwaśnymi ziarenkami granatu .
Bomba z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krokant orzechowy :
Orzechy i migdały siekamy lub rozdrabniamy w blenderze .
Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Wstawiamy na gaz i gotujemy aż cukier się rozpuści . Do cukru wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy . Podprażamy orzechy kilka minut aż nabiorą złotej barwy . Odstawiamy do wystudzenia a następnie kruszymy .
2.Krem :
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy .
Śmietankę ubijamy na sztywno razem z serkiem mascarpone . Dodajemy cukier puder oraz roztopioną czekoladę . Mieszamy .
Na dno pucharków nakładamy po 2 łyżki kremu , następnie nakładamy warstwę orzeszków . Na krokant nakładamy resztę kremu , a wierzch posypujemy ziarenkami granatu .
Komentarze