Bomba z granatem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bomba kaloryczna z granatem ! Każdy z nas czasami potrzebuje takiego właśnie zasłodzenia , aksamitny krem połączony z chrupiącymi orzeszkami , wierzch przełamany słodko-kwaśnymi ziarenkami granatu .

  • 30 min

Składniki:

  • ( na 2 porcje )

    50g białej czekolady

    130g serka mascarpone

    170g śmietanki kremówki

    1 łyżka cukru pudru



    Krokant orzechowy : 

    100g orzechów włoskich

    100g migdałów

    2 łyżki cukru

    3 łyżki wody



    Dodatkowo :

    1 owoc granatu

Bomba z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krokant orzechowy :

    Orzechy i migdały siekamy lub rozdrabniamy w blenderze .

    Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Wstawiamy na gaz i gotujemy aż cukier się rozpuści . Do cukru wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy . Podprażamy orzechy kilka minut aż nabiorą złotej barwy . Odstawiamy do wystudzenia a następnie kruszymy .
  • 2. Krem :

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy .

    Śmietankę ubijamy na sztywno razem z serkiem mascarpone . Dodajemy cukier puder oraz roztopioną czekoladę . Mieszamy .



    Na dno pucharków nakładamy po 2 łyżki kremu , następnie nakładamy warstwę orzeszków . Na krokant nakładamy resztę kremu , a wierzch posypujemy ziarenkami granatu .

    Deser warto przed podaniem schłodzić w lodówce .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy