Bolognese "soft"

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To moja wersja sosu włoskiego, którą podaję z zieloną fasolką szparagową lub brokułami. Dla osób liczących kalorie, na diecie grupy 0, unikających węglowodanów. Szybkie, pożywne oraz zdrowe danie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina mielona: 30 dekagramów
    - oliwa z oliwek: 3 łyżeczki
    - czosnek/ząbki: 1 sztuka
    - marchew starta: 2 sztuki
    - zielona papryka pokrojona w kostkę: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
    - zielona fasolka szparagowa, mrożona: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bolognese "soft" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję sobie składniki: obieram i ścieram na grubych oczkach tarki marchewkę, siekam natkę, kroję w kostkę paprykę. Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i wrzucam ząbek czosnku w całości ( chodzi mi o to aby czosek oddał swój aromat, ale żeby nie był obecny w całym daniu, bowiem ma ono być lekkostrawne). Podsmażam ok 1 minuty, dadaję zmieloną wołowinę i dalej podsmażam. Gdy mięso zmienia kolor, dadaję warzywa ( marchewka, papryka), przyprawy, wlewam odorbinę przegotowanej wody, przykrywam i duszę aż warzywa i mięso będą miękkie, ale soczyste. W międzyczasie gotuję we wrzącej , osolonej wodzie fasolkę mrożoną. Po 20 minutach dodaję do mięsa koncentrat, zmniejszam ogień, i duszę jeszcze kilka minut. Smakuję czy aby na pewno danie jest odpowiednio słone i przyprawione. Na talerzu kłądę fasolkę, polewam obficie sosem, dekoruję natką pietruszki. To danie sprawdzi się z winami ze szczepów: Tannat , Malbec, Sangiovese, z prostym Chianti Classiso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Wołowina Oregano

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować