Bolognese pełen cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i wymieszać. Olej słonecznikowy rozgrzać na patelni i usmażyć mięso mielone.
2.Cukinię umyć i pokroić w małe kostki. Warzywa konserwowe odcedzić na sitku i dodać do cukinii. Wymieszać i przyprawić do smaku wegetą, kolorowym pieprzem oraz chilli. Wymieszać i dodać do mięsa pod koniec jego smażenia. Dusić ok. 10 minut przykryciem.
3.Gdy cukinie będą już półmiękkie dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze 5 minut. Od czasu do czasu pomieszać sos.
4.Mini-mozzarellę odcedzić i pokroić w małe kostki. Pietruszkę umyć i posiekać.
5.Makaron ugotować w osolonym wrzątku aldente. Gdy się ugotuje odcedzić. Penne polać sosem bolognese, posypać kawałkami mozzarelli i udekorować pietruszką.
Porady
Do makaronu podałam jeszcze koreczki pomidorowo-serowe.
Komentarze