bogracz warzywny z ozorkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moja mam gotowała ozorki. Ja robiłam je pierwszy raz. Postawiłam na bogracz warzywny z dodatkiem ozorków. Wyszedł pyszny, mięsko rozpływa się w ustach i ma bardzo charakterystyczny smak i strukturę. Taki gulasz jest bardzo syty- zastąpi cały obiad. Świetny także na przyjęcia domowe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg ozorków wieprzowych
    1 pierś z kurczaka
    500 g mięsa mielonego
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    2 marchewki
    1 szklanka mrożonego groszku
    300 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    5 ziemniaków
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    4 liście laurowe
    ziele angielskie
    ostra i słodka papryka
    pieprz
    wegeta
    kostka rosołowa miesna

Bogracz warzywny z ozorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozorki oczyścić i zalać wodą. Gotować na małym ogniu minimum godzinę. Kiedy będą w miarę miękkie odcedzić, ostudzić i za pomocą noża zdjąć z nich całą skórę. Pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka, cebulę, paprykę i ziemniaki także pokroić w kostkę. Pieczarki i marchew pokroić w plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i papryki w proszku, następnie ozorki. Po kilku minutach dodać pierś z kurczaka i mięso mielone. Podsmażyć.Zalać wodą (ilość z zależności od tego ile chcemy mieć gulaszu). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę rosołową. Przykryć i gotować około godziny.
  • 2. Po tym czasie wrzucić ziemniaki, pieczarki, paprykę, marchew i groszek. Gotować jeszcze około kwadransa. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku czosnkiem, wegetą i pieprzem. Można także zagęścić odrobiną mąki i śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy