Bogracz domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko pokroić w paski.
Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć.
Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy).
Pieczarki podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy.
Do garnka z mięsem dodać pieczarki, ogórki, paprykę, groszek, ketchup, koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne i dusić jeszcze 15-20 min.
Podawać z pieczywem.
Komentarze