150 g łopatki lub szynki wieprzowej,
230 g fileta z kurczaka,
1 duża cebula,
1 pietruszka,
2 marchewki,
1/2 dużej czerwonej papryki (świeżej),
3 ogórki kiszone,
1/2 puszki groszku konserwowego,
2 łyżki masła lub innego tłuszczu do podsmażenia,
1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki ketchupu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
sól,
szczypta pieprzu kajeńskiego lub zwykłego.
1.Oba rodzaje mięsa umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki. W garnku lub większym rondlu roztopić tłuszcz i wrzucić na nią mięso. Podsmażyć je,aż przestanie być różowe. W między czasie cebulę pokroić w grubą kostkę a umytą pietruszkę i marchewkę w słupki. Warzywa (razem z cebulą) dodać do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody,zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić. Gdy woda odparuje podlać kolejną połową szklanki i kontynuować duszenie. W tym czasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w małą kostkę. Ogórki pokroić w średnią kostkę. Groszek odcedzić i przepłukać na sicie. Do garnka dodać paprykę,ogórki,groszek oraz ketchup,przecier i koncentrat. Dodać 2 łyżki wody,zamieszać i dusić jeszcze przez 3-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim ( ilość pieprzu kajeńskiego zależy od tego jak lubimy ostre potrawy.
Komentarze