Bogracz

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i sycące danie

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g łopatki lub szynki wieprzowej,
    230 g fileta z kurczaka,
    1 duża cebula,
    1 pietruszka,
    2 marchewki,
    1/2 dużej czerwonej papryki (świeżej),
    3 ogórki kiszone,
    1/2 puszki groszku konserwowego,
    2 łyżki masła lub innego tłuszczu do podsmażenia,
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
    1/2 szklanki ketchupu,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    sól,
    szczypta pieprzu kajeńskiego lub zwykłego.

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mięsa umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki. W garnku lub większym rondlu roztopić tłuszcz i wrzucić na nią mięso. Podsmażyć je,aż przestanie być różowe. W między czasie cebulę pokroić w grubą kostkę a umytą pietruszkę i marchewkę w słupki. Warzywa (razem z cebulą) dodać do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody,zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić. Gdy woda odparuje podlać kolejną połową szklanki i kontynuować duszenie. W tym czasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w małą kostkę. Ogórki pokroić w średnią kostkę. Groszek odcedzić i przepłukać na sicie. Do garnka dodać paprykę,ogórki,groszek oraz ketchup,przecier i koncentrat. Dodać 2 łyżki wody,zamieszać i dusić jeszcze przez 3-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim ( ilość pieprzu kajeńskiego zależy od tego jak lubimy ostre potrawy.

Porady

Podajemy z pieczywem lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy