Pyszny i zdrowy domowy chlebek, a bogaty ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych czyli: śliwki, czarne oliwki, ziarna słonecznika, orzechy laskowe i otręby orkiszowe
2 godz. 50 min
Składniki:
1,5 szklanki wody
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka otrębów orkiszowych
pół szklanki ziaren słonecznika łuskanych + odrobina do posypania wierzchu
8 pokrojonych oliwek
kilka pokrojonych orzechów laskowych
kilka pokrojonych śliwek
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 białko jajka
masło + mąka do wysmarowania formy
Chlebek ze śliwkami, oliwkami, słonecznikiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże z cukrem, trzema łyżkami ciepłej wody i płaską łyżką mąki pszennej pełnoziarnistej wymieszać w miseczce, rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę i dodać otręby, ziarna słonecznika, sól, śliwki i oliwki. Wodę z mlekiem połączyć w rondelku i lekko podgrzać - ma być tylko ciepła, nie gorąca. Następnie do miski z mąką wlać wodę z mlekiem, dodać rozczyn, wymieszać dokładnie łyżką.
2.Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto do formy i posypać wierzch słonecznikiem. Chlebek wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 140 minut
3.Po upieczeniu chleb wyjąć, posmarować delikatnie ubitym białkiem przy pomocy pędzelka. Całkowicie wystudzić.
Komentarze