Bogata krówka

  • wyświetlono: 315 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Ciast podobnych jadłam już wiele, lecz te wyróżnia to , że jest sporo nasączone . Przez co ciasto jest wilgotne i lekkie do zjedzenia. Jeden minus, to to, że można go zjeść na prawdę wiele. Całość skąpana w polewie z krówek, a to jeszcze jeden plus. Jedynie krówka , zrobiona na bogato, straciła, została zjedzona.

123
  • 12 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1 opakowanie budyniu krówkowego-duże
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 masło roślinne
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki spirytusu
Polewa:
20 dag. cukierków krówek
10 dag. margaryny
2 łyżki wody
Do nasączenia:
1,5 szklanki przegotowanej wystudzonej wody
2 łyżki spirytusu
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
Blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia, a boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą
ok. 10 biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Bogata krówka

  • jk1. Białka ubijam na sztywno, dalej ubijając dodaję cukier i żółtka. Dodaję zmieszaną mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszam. Piekę 50 minut w temp. 180 stopni. Studzę.
  • jk2. 1 szklankę mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam zmieszane mąki z pozostałym mlekiem , cukrem i cukrem waniliowym, mieszam i gotuję budyń. Studzę. Masło ucieram na puch, dodaje po trochu budyń, ucieram. Dodaję spirytus, miksuję.
  • jk3. Składniki polewy podgrzewam, mieszam. Gdy się połączą, studzę.
  • jk4. Składniki do nasączenia mieszam. Biszkopt kroję na pół. Pierwszy placek skrapiam ponczem, smaruję połową kremu, kładę drugi placek skrapiam ponczem, kładę resztę kremu, układam skropione ponczem biszkopty.
  • jk5. Całość polewam w sporej ilości polewą krówkową. Pozostawiam w lodówce aby smaki się połączyły i nasiąkły ponczem.

Porady

Gdyby ciasto jadły dzieci, nie dodawać alkoholu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokrówka
 

Komentarze

Podobne przepisy

s

Dodane przez: Jola1977-1977

Serowa krówka

Ciasto zrobiłam, gdy moja córka...

Borówkowa krówka

Dodane przez: Jaga85

Ciasto Borówkowa krówka

Popularne ciasto „Krówka” pewno...

Ciasto Krówka

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Ciasto Krówka

Kruche blaty, pyszny krem budyniowy...

ciasto

Dodane przez: maalikaa

Brzoskwiniowa krówka

Ciasto bez pieczenia, wymaga mało...

gotowe ciasto

Dodane przez: rene70

Ciasto Krówka

Ciasto kruche a jednocześnie niesamowicie...

krówka

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto krówka

Popularne , słodkie ciasto. Najlepiej...