Bogacz z ananasem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty i wilgotny biszkopt który zawsze wyrasta, do tego masa budyniowa z dodatkiem skórki otartej z mandarynek, oraz ananasem zalanym galaretką i prażonym kokosem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8jaj
    1szkl. Cukru
    1 budyń czekoladowy
    1szkl. Mąki pszennej
    2łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1łyżka kakao
    2łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2budynie waniliowe
    250g miękkiej margaryny
    3szkl. Mleka
    3łyżki żelatyny
    1/2szkl. Gorącej wody
    4łyżki cukru pudru
    skórka starta z mandarynek

    Dodatkowo:
    Puszka ananasa
    2galaretki cytrynowe
    sok z jerzyn

    Prażony kokos:
    Wiórki kokosowe
    1łyżka margaryny
    2łyżki cukru

    Polewa:
    4łyżki kakao
    1łyżka margaryny
    3łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty Jajko

Bogacz z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiej przez sito i przełóż do masy. Wymieszaj ręcznie. Przełóż do blaszki 25x33cm i piec 35min. W 165C. Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę z wysokości 60cm. Przetnij na pół i nasączyć sokiem z jerzyn.
  • 2. Ananasy pokrój na kawałki - wyłóż na biszkopt. Galaretki rozpuścić w 3szkl. Gorącej wody. Zostaw do lekkiego stężenia i zalej nimi ananasy. Włóż do lodówki do stężenia.
  • 3. Masa: budynie rozpuścić w 1szkl. Mleka, pozostałe mleko zagotuj z 4łyżkami cukru oraz otartą skórką z mandarynek. Wlej mieszankę budyniową, ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puch i dodawaj do niej stopniowo budyń. Zmiksuj. żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostaw do lekkiego stężenia. Połącz z masą. Gotową masą przekładam biszkopty.
  • 4. Prażony kokos: Margarynę rozpuszczamy wraz z cukrem, dodajemy kokos. Prażymy. Prażonym kokosem posypujemy górę ciasta.
  • 5. Polewa: Margarynę rozpuszczamy z cukrem, dodajemy kakao, zagotować. Gotową polewą polać delikatnie kokos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować