Puszysty i wilgotny biszkopt który zawsze wyrasta, do tego masa budyniowa z dodatkiem skórki otartej z mandarynek, oraz ananasem zalanym galaretką i prażonym kokosem.
Bogacz z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Stopniowo dodawaj cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiej przez sito i przełóż do masy. Wymieszaj ręcznie. Przełóż do blaszki 25x33cm i piec 35min. W 165C. Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę z wysokości 60cm. Przetnij na pół i nasączyć sokiem z jerzyn.
2.Ananasy pokrój na kawałki - wyłóż na biszkopt. Galaretki rozpuścić w 3szkl. Gorącej wody. Zostaw do lekkiego stężenia i zalej nimi ananasy. Włóż do lodówki do stężenia.
3.Masa: budynie rozpuścić w 1szkl. Mleka, pozostałe mleko zagotuj z 4łyżkami cukru oraz otartą skórką z mandarynek. Wlej mieszankę budyniową, ugotuj budyń. Pozostaw do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puch i dodawaj do niej stopniowo budyń. Zmiksuj. żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostaw do lekkiego stężenia. Połącz z masą. Gotową masą przekładam biszkopty.
4.Prażony kokos: Margarynę rozpuszczamy wraz z cukrem, dodajemy kokos. Prażymy. Prażonym kokosem posypujemy górę ciasta.
Komentarze