Składniki robocze:
- do pulpecików:
pół łyżeczki soli,
bułka tarta,
pół małej cebuli,
łyżeczka przyprawy do gyrosa,
przyprawa do mięsa mielonego,
sól,
pieprz,
pół łyżeczki musztardy stołowej,
olej do smażenia,
1 jajko.
- do zupy:
bulion,
szczypta lubczyku suszonego,
ostra papryka w proszku,
cebula,
słodka papryka w proszku,
sól,
pieprz,
2 liście laurowe,
ziele angielskie,
koncentrat pomidorowy ok 2 - 3 łyżek.
Zupa a'la strogonow z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę drobno siekamy. Z podanych składników wyrabiamy pulpeciki (w razie gdyby masa była za rzadka podsypać bułką tartą), panierujemy pulpeciki w bułce tartej i smażymy na oleju.
Paprykę oczyszczamy, kroimy na kawałki i w garnku, w którym będziemy gotować zupę lekko osoloną podduszamy aż puści sok.
Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki i podsmażamy wraz z posiekaną cebulą - dodajemy do reszty podsmażonych składników. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. Dodajemy liść laurowy, kukurydzę, ziele angielskie. Zupę doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami. Na koniec dodajemy pulpeciki.
Komentarze