Boeuf Strogonow

4.5 (164 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Nazwa pochodzi od rodziny Strogonow kupców, którzy szczyt powodzenia przeżywali w XVIII w....

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina (ligawa): 60 dekagramów
    - pieczarki (raczej małe): 6 sztuk
    - cebula (drobno pokrojona): 2 sztuki
    - wywar wołowy: 200 mililitrów
    - kechup: 2 łyżki
    - musztarda: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - szynka: 100 gramów
    - mąka (pszenna): 1 łyżka
    - śmietana 18%: 150 mililitrów
    - oliwa: 3 łyżki
    - ogórek (małe= pokrojone w kostkę): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy mięso w paski, solimy, posypujemy pieprzem, odstawiamy na 10 minut Podsmażamy na 1 łyżce oliwy na ostrym ogniu. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Na pozostałej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebule, dodajemy pieczarki pokrojone i smażymy około 5 minut.
  • 3. Oprószamy mąką, mieszamy, dolewamy wywar, dodajemy ketchup i musztardę, dusimy 20 minut.
  • 4. Sos doprawiamy sokiem z cytryny,solą. Dodajemy pokrojone ogórki. Pod koniec duszenia dodajemy szynkę i śmietanę, dokładnie mieszamy i dusimy 15 minut. Do gotowego sosu wkładamy mięso i już nie gotujemy. Podajemy z ryżem albo makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować