Boeuf Stroganow z ciemnym piwem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa wymyślona w XIX wieku przez Carême Marie Antoine, zyskała ogromną popularność dzięki swej prostocie. Ot uduszona polędwica z cebulą, pieczarkami i pomidorami. Pochwała prostoty.

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego,
    1 duża cebula,
    po pół czerwonej i żółtej papryki,
    szklanka ciemnego piwa (użyłam porterowego),
    o,5 l bulionu wołowego,
    2 łyżki mąki żytniej,
    kilka ziaren pieprzu kolorowego,
    1/3 łyżeczki ziaren kolendry (albo 1/3 pęczka),
    1/4 łyżeczki chili w płatkach,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    sól, olej.

Boeuf stroganow z ciemnym piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić i pokroić w małe paseczki ok. 2 cm. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Paprykę i cebulę pokroić również w podobne kawałki. Dodać na patelnię.
  • na strogonowa składniki 2. Całość przełożyć go garnka. Zalać bulionem. Dodać utarte w moździerzu przyprawy. Dusić na wolnym ogniu.
  • 3. Po 15 minutach dodać piwo. Dusić kolejne 10 minut. Dodać koncentrat i gotować jeszcze 5 minut.

Porady

1. Najlepszy strogonow jest na następny dzień. Jeśli przygotowujecie strogonowa z polędwicy, to czas duszenia należy skrócić do 15 minut, bo zrobi się bardzo twarda. 2. W oryginalnym przepisie jest polędwica, ale jej główną wadą jest fakt, że jest dosyć twarda i do duszenia się nie nadaje. Polecam mięso z łopatki albo udźca. Takie mięso nabierze smaku sosu i następnego dnia po podgrzaniu będzie jeszcze lepsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy