Boczniaki w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

Boczniaki przygotowane z intensywnym sosem paprykowym mogą być dodatkiem do mięsnego obiadu lub skonsumowane z pieczywem.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
    2 cebule
    300g boczniaków
    1 papryka czerwona
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    sól
    pieprz czarny
    olej rzepakowy

Boczniaki w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tl38yr 1. Paprykę zmiksować w rozdrabniaczu na pastę razem z koncentratem pomidorowym. Trochę dorzuciłam soli i pieprzu.
  • image-0mjr0y3 2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić.
    Boczniaki oczyścić za pomocą papierowego ręcznika. Nie należy ich myć, gdyż bardzo chłoną wodę. Pokroić w paseczki i dołożyć do cebuli.
  • image-1kgepid 3. Krótko podsmażyć, dokładając liść laurowy i ziele angielskie. Wlać paprykową pastę. Dusić na małym ogniu około 5 minut. W razie konieczności można podlać bulionem lub wodą. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy