Boczniaki w oleju z żurawiną i cebulą (a'la wegańskie "śledzie")

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Osobiście uwielbiam boczniaki. Powszechnie dostępne, niedrogie i do tego pyszne. Całe szczęście poza daniami na ciepło świetnie nadają się także do przekąsek na zimno. Dzisiaj proponuję przygotowane w oleju jak śledzie. Świetnie pasują na kolację czy jako przystawka na przyjęciu.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g boczniaków
    -cebula
    -2 garści suszonej żurawiny
    -olej rzepakowy
    -sól, pieprz

Boczniaki w oleju z żurawiną i cebulą (a'la wegańskie "śledzie") - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki umyć i ugotować na parze. Ostudzić i pokroić w kawałki lub paseczki.
    Cebulę obrać i drobno posiekać.
    W słoiczku układać warstwami kawałki boczniaków, cebulę i żurawinę, przyprawiając każdą warstwę i polewając olejem. Wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy