Boczniak w roladce i w sosie z marchewką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Boczniak to bardzo wdzięczny grzyb, dający się nawet zawinąć w roladce. Smakuje ciekawie i nie traci swej jędrności po obróbce termicznej. Przygotowałam z nim również sosik do ryżu. Pyszna propozycja obiadowa.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    200 g ryżu długoziarnistego
    4 marchewki
    300 g boczniaka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 piersi kurczaka

    Składniki robocze:
    1 płaska łyżka kwaśnej śmetany
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
    kilka listków kolendry
    sól, pieprz

    Dekoracja:
    listki kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Zrazy Sosy

Boczniak w roladce i w sosie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Trzymaj w cieple.
  • Nadziewanie roladek 2. Filety rozkrój w poprzek, ale ak by ich nie rozciąć do końca ale by otrzymać jeden płat. Włóż do mocnego worka i delikatnie rozbij. Posól i posyp pieprzem. Na każdy układaj po1 dużym boczniaku i po 2-3 listki kolendry. Zwijaj w roladkę i zepnij patykiem lub wykałaczkami.
  • Przesmażone roladki 3. W garnku lub patelni, ale takiej do zapiekania w piekarniku wlej z 2 łyżki oleju i obsmaż roladki na złoto, dolej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek lub patelnię folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiekaj ok. 15 minut.
  • Przygotowanie sosu 4. Marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę. Resztę grzybów pokrój w duże paski. Na patelni rozpuść masło, wrzuć marchewkę i smaż ją z 5 minut. Dodaj też grzyby i przesmaż krótko, często mieszając. Dolej 3/4 szklanki wody, dopraw solą i pieprzem. Duś aż marchewka zmiękknie. Dodaj posiekaną kolendrę (ok. 5-6 listków).
  • Sos z boczniakiem i marchewką 5. Do sosu z marchewką dodaj 1 płaską łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj. Do pół kubka wody z kranu dodaj mąkę, wymieszaj energicznie a to wlej do sosu, by go zagęścić.
  • Gotowe danie 6. Na talerz nakładaj sos z marchewką i boczniakiem, pokrojoną roladkę i ryż. Udekoruj listkami kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować