Boczniak to bardzo wdzięczny grzyb, dający się nawet zawinąć w roladce. Smakuje ciekawie i nie traci swej jędrności po obróbce termicznej. Przygotowałam z nim również sosik do ryżu. Pyszna propozycja obiadowa.
50 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu B:
200 g ryżu długoziarnistego
4 marchewki
300 g boczniaka
Boczniak w roladce i w sosie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Trzymaj w cieple.
2.Filety rozkrój w poprzek, ale ak by ich nie rozciąć do końca ale by otrzymać jeden płat. Włóż do mocnego worka i delikatnie rozbij. Posól i posyp pieprzem. Na każdy układaj po1 dużym boczniaku i po 2-3 listki kolendry. Zwijaj w roladkę i zepnij patykiem lub wykałaczkami.
3.W garnku lub patelni, ale takiej do zapiekania w piekarniku wlej z 2 łyżki oleju i obsmaż roladki na złoto, dolej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek lub patelnię folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiekaj ok. 15 minut.
4.Marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę. Resztę grzybów pokrój w duże paski. Na patelni rozpuść masło, wrzuć marchewkę i smaż ją z 5 minut. Dodaj też grzyby i przesmaż krótko, często mieszając. Dolej 3/4 szklanki wody, dopraw solą i pieprzem. Duś aż marchewka zmiękknie. Dodaj posiekaną kolendrę (ok. 5-6 listków).
5.Do sosu z marchewką dodaj 1 płaską łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj. Do pół kubka wody z kranu dodaj mąkę, wymieszaj energicznie a to wlej do sosu, by go zagęścić.
6.Na talerz nakładaj sos z marchewką i boczniakiem, pokrojoną roladkę i ryż. Udekoruj listkami kolendry.
Komentarze