Boczek zgubił się w ogrodzie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach.
Gdy się ugotują, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, nacinamy na krzyż.
Cukinię kroimy w plastry, paprykę w paski, układamy w naczyniu. Całość lekko solimy, ale niewiele ponieważ boczek jest zazwyczaj słony.
Boczek kroimy w kostkę, układamy na warzywach.
Całość posypujemy dymką i opcjonalnie pokrojoną drobno papryczką chili.(tylko jeśli ktoś lubi na ostro).
Skrapiamy wszystko oliwą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
2.Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z masłem.
3.Podajemy wraz z masełkiem czosnkowym.
Porady
Można podać również w wersji wegetariańskiej - bez boczku, dodać natomiast jeszcze jakieś inne warzywa.
Smacznego.
Komentarze