Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie...
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kg boczku wieprzowego
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy: (mogą być wg gustu)
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
1/3 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Boczek z rękawa (pieczony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty i osuszony boczek natrzeć przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
Na wierzchu ułożyć liście laurowe.
2.Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do piekarnika.
Komentarze