Boczek z rękawa (pieczony)

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg boczku wieprzowego
    2-3 ząbki czosnku
    Przyprawy: (mogą być wg gustu)
    2 liście laurowe
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
    1/3 łyżeczki kolendry
    1/3 łyżeczki tymianku
    1/3 łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek z rękawa (pieczony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24dne9s 1. Umyty i osuszony boczek natrzeć przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
    Na wierzchu ułożyć liście laurowe.
  • image-1r5gaaq 2. Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do piekarnika.
  • image-29t9e1r 3. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Porady

Boczek można doprawić na własny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować