Lubię gotować, a wielu potraw nauczyła mnie babcia. Zaglądam często do jej zeszytu z przepisami. Boczek zapiekany to jeden ze specjałów, które polecam.
Boczek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowy boczek nacieramy
solą i pieprzem, zawijamy
w folię. Pieczemy 30 minut
w 180 °C w piekarniku z termoobiegiem.
Rozwijamy i studzimy.
Spód lub wierzch chleba
odcinamy, wydrążamy miąższ,
pozostawiając skórkę.
2.Wędzony boczek kroimy
w kostkę, dodajemy rozmrożone
warzywa i podsmażamy ok.
30 minut, ciągle mieszając. Zalewamy
sześcioma rozkłóconymi jajkami, doprawiamy solą
i pieprzem do smaku.
3.Jajecznicę rozkładamy na
upieczonym płacie boczku, zwijamy
roladę i umieszczamy
w chlebie. Brzegi przecięcia
smarujemy białkiem, przykrywamy
odciętym kawałkiem
chleba. Wierzch smarujemy
żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
Pieczemy 30 minut w 200
°C. Wierzch chleba przykrywamy
papierem do pieczenia, by
się za bardzo nie zrumienił.
Komentarze