Boczek w chlebie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować, a wielu potraw nauczyła mnie babcia. Zaglądam często do jej zeszytu z przepisami. Boczek zapiekany to jeden ze specjałów, które polecam.

Składniki:

  • ● 1,5 kg surowego boczku
    ● 30 dag wędzonego boczku
    ● 7 jajek
    ● 1/2 op. mrożonki – sałatka warzywna
    ● pieprz
    ● sól
    ● 2 łyżki mleka
    ● podłużny bochenek chleba

Boczek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek w chlebie 1. Surowy boczek nacieramy
    solą i pieprzem, zawijamy
    w folię. Pieczemy 30 minut
    w 180 °C w piekarniku z termoobiegiem.
    Rozwijamy i studzimy.
    Spód lub wierzch chleba
    odcinamy, wydrążamy miąższ,
    pozostawiając skórkę.
  • Boczek w chlebie 2. Wędzony boczek kroimy
    w kostkę, dodajemy rozmrożone
    warzywa i podsmażamy ok.
    30 minut, ciągle mieszając. Zalewamy
    sześcioma rozkłóconymi jajkami, doprawiamy solą
    i pieprzem do smaku.
  • Boczek w chlebie 3. Jajecznicę rozkładamy na
    upieczonym płacie boczku, zwijamy
    roladę i umieszczamy
    w chlebie. Brzegi przecięcia
    smarujemy białkiem, przykrywamy
    odciętym kawałkiem
    chleba. Wierzch smarujemy
    żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
    Pieczemy 30 minut w 200
    °C. Wierzch chleba przykrywamy
    papierem do pieczenia, by
    się za bardzo nie zrumienił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy