boczek smażony z antonówką, żurawiną i szalotką

0 (0 ocen)

Chrupiący boczek, połączony z suszoną żurawiną, kwaśną antonówką i szalotką - proste danie, ale jakie pyszne.

Składniki:

  • 20 dag wędzonego surowego boczku
    2 łyżki żurawiny
    2 szalotki
    mała kwaśna antonówka
    łyżeczka miodu
    suszone zioła do smaku: majeranek, cząber, lubczyk, estragon

    czerwony pieprz do posypania

Boczek smażony z antonówką, żurawiną i szalotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy na kawałki. Szalotki kroimy w plasterki, Jabłka nie obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę.

    Boczek rumienimy na patelni. Do zrumienionego boczku dodajemy szalotki i smażymy 2-3 minuty. Następnie dodajemy jabłko i żurawinę, polewamy miodem i dusimy kolejne 2-3 minuty. Jabłko powinno zmięknąć, ale nie rozpadać się. Potrawę doprawiamy suszonymi ziołami do smaku.

    Podajemy ze świeżym chlebem i posypane czerwonym pieprzem.

Porady

Dania nie trzeba solić ponieważ boczek jest wystarczająco słony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy