Boczek rolowany

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Boczek rolowany z cebulą o czosnkowym aromacie to propozycja wędliny na kanapkę nie tylko na świąteczny stół.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg boczku surowego (chudego)
    2 duże cebule
    1/2 główki czosnku
    pieprz zielony ziarnisty
    jarzynka do smaku
    przyprawa do mięsa do smaku
    1 łyżka majeranku

Boczek rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p4txyj 1. Mięso myjemy, czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w pół talarki a czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso od wewnętrznej strony, posypujemy jarzynką oraz przyprawą do mięsa, pieprz zielony ucieramy w moździerzu i posypujemy, rozkładamy pokrojoną cebulę, zawijamy w rulon i ciasno obwiązujemy sznurkiem bawełnianym, wierzch posypać także jarzynką oraz majerankiem i przyprawą do mięsa.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc, następnego dnia pieczemy około 2 godziny w temp 180*c

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy