Boczek rolowany z cebulą o czosnkowym aromacie to propozycja wędliny na kanapkę nie tylko na świąteczny stół.
3 godz.
Składniki:
2 kg boczku surowego (chudego)
2 duże cebule
1/2 główki czosnku
pieprz zielony ziarnisty
jarzynka do smaku
przyprawa do mięsa do smaku
1 łyżka majeranku
Boczek rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w pół talarki a czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso od wewnętrznej strony, posypujemy jarzynką oraz przyprawą do mięsa, pieprz zielony ucieramy w moździerzu i posypujemy, rozkładamy pokrojoną cebulę, zawijamy w rulon i ciasno obwiązujemy sznurkiem bawełnianym, wierzch posypać także jarzynką oraz majerankiem i przyprawą do mięsa.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc, następnego dnia pieczemy około 2 godziny w temp 180*c
Komentarze