Boczek pieczony z ziołowej marynaty

0 (0 ocen)

  • 30 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Góralski sposób na dobry boczek.

  • 30 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Boczek surowy 1 ½ kg
    Składniki na marynatę:
    Sól 80 gram
    Przegotowana ostudzona woda 1 ½ litra
    Czosnek 4 ząbki
    Listek laurowy 3 szt.
    Majeranek 1 łyżka
    Kminek 1 łyżeczka
    Gorczyca 1 płaska łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Boczek pieczony z ziołowej marynaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Wszystkie składniki na marynatę wymieszać z wodą, zalać boczek i odstawić do lodówki na jedną dobę. Następnie boczek wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać tymiankiem, cząbrem i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 3 godziny. Po czym boczek odwinąć z foli i zrumienić w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu boczek dobrze ostudzić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować