BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny, soczysty boczek. Idealny do chleba. :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
    (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 6-8

    Składniki:
    Około 1-1,2 kg boczku surowego,
    4 łyżki oleju czosnkowego,
    2 łyżki sosu sojowego,
    4 duże ząbki czosnku,
    łyżeczka pieprzu pomarańczowego,
    łyżeczka cząbru,
    łyżeczka bazylii,
    łyżeczka tymianku,
    2 łyżeczki majeranku,
    2 łyżeczki soli,
    2 łyżeczki chili.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek pieczony z sosem sojowym i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw.
    Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
    Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować