Boczek pieczony z pastą adżyka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna domowa wędlina, pełna aromatu dzięki gruzińskiej paście paprykowej - Adżyka.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg kawałek boczku bez skóry i żeber
    200 g pasty adżyka
    cebula
    3-4 ząbki czosnku
    sól morska
    kilka świeżych liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek pieczony z pastą adżyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Boczek nacieramy solą, pastą adżyka, przeciśniętym czosnkiem i startą na tarce cebulą. Boczek zwijamy i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Boczek wkładamy do brytfanny. Posypujemy zielem angielskim i listkami laurowymi. Przykrywamy przykrywką. Odstawiamy na noc do lodówki.

    Wstawiamy do zimnego piecyka. Nastawiamy na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 180°C. Pieczemy przez 2,5 godziny. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut, żeby się przyrumienił. Upieczony boczek zostawiamy w brytfannie, aby trochę przestygł. Jeszcze ciepły wyjmujemy i przekładamy na półmisek do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować