Boczek pieczony w ziołach

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5-2 kg surowego boczku
    2-3 łyżeczki czosnku granulowanego
    3-4 liście laurowe
    4 łyżki suszonego majeranku
    2 łyżeczki tymianku
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki pieprzu
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek pieczony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła i przyprawy mieszamy w misce, liście laurowe rozdrabniamy. Zalewamy olejem tak, aby uzyskać gęstą masę. Boczek nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
    Po tym czasie boczek przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 60-70 minut.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Boczek dojrzewający w ziołach.

To może cię zainteresować