Boczek pieczony w ziołach

  • wyświetlono: 140 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1,5-2 kg surowego boczku
2-3 łyżeczki czosnku granulowanego
3-4 liście laurowe
4 łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki przyprawy do mięsa
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
Olej

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek pieczony w ziołach

  • 1. Zioła i przyprawy mieszamy w misce, liście laurowe rozdrabniamy. Zalewamy olejem tak, aby uzyskać gęstą masę. Boczek nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
    Po tym czasie boczek przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 60-70 minut.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go pokroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w kilka chwilprosty przepisdomowe wędlinyboczek pieczonyboczek z rękawa

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek pieczony w rękawie

Dodane przez: AnetaJ

Boczek pieczony w rękawie

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy,...

Pieczony boczek na kanapki

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony boczek na kanapki

Pyszny, mięciutki i pełen aromatów....

Boczek pieczony

Dodane przez: czarrna

Boczek pieczony

Na świąteczny stół :)

boczek pieczony

Dodane przez: justi2401

Domowa wędlina- pieczony boczek ziołowy

Kolejna smaczna, domowa wędlinka....

Boczek w aromatycznej mieszance

Dodane przez: Jola1977-1977

Boczek w aromatycznej mieszance

Może ktoś powie kalorycznie, tak...

boczek

Dodane przez: Kasja1986

Pieczony boczek w paprykowej posypce

Pyszny pieczony boczek w soku jabłkowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE