Boczek pieczony w rękawie w marynacie majerankowo-paprykowej z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

To prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie.

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,3-1,5 kg boczku wieprzowego
    3-4 ząbki czosnku
    Marynata:
    3 łyżki oleju
    2 łyżki majeranku (płaskie)
    2 łyżki soli
    1 łyżka papryki słodkiej
    Ponadto:
    rękaw/worek do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek pieczony w rękawie w marynacie majerankowo-paprykowej z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać (powstanie gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
    Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać małe kawałki czosnku).
    Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.
    Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować