Boczek pieczony w mleku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na dzisiaj przewidziałem kolejną "mieszaninę" produktów swojskich z orientalnymi. Częścią naszej tradycji kulinarnej będzie swojski boczek surowy lub wędzony. A częścią orientalną to, z udziałem czego go przygotujemy. Będzie więc potrzebne mleko kokosowe, liście kaffiru, czy żółta pasta curry. A połączenie tych wszystkich składników, da nam pyszny finalnie boczek, którego smak mogę określić jako aromatycznie - słodkawy. Ale najlepiej niech każdy, kogo ta propozycja zaciekawiła przyrządzi go sobie i przekona się, jak on smakuje. Ja życzę smacznego, a szczegółowy opis znajdziecie w zamieszczonym linku.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g surowego boczku

    250 ml mleka kokosowego

    100 g żółtej pasty curry

    6 liści kaffiru (opcjonalnie starta skórka z 1 limonki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny

Boczek pieczony w mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek pieczony w mleku kokosowym 1. Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do wody z liśćmi kaffiru i pastą curry (50 g). Gotujemy 10 min. od momentu zawrzenia.

    Studzimy.

    Mleko kokosowe mieszamy z pastą. Boczek wkładamy do rękawa pieczeniowego, dodajemy marynatę. Całość zapiekamy 15 min. w 250°C, po czym rękaw rozcinamy i zapiekamy 5 min w 180° C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy pod przykryciem (folia aluminiowa).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować