Boczek pieczony-rolowany

5 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Boczek pieczony rolowany można podawać jako wędlinę na kanapki lub na ciepło do obiadu. Jego przygotowanie nie jest jakoś skomplikowane ale na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szeroki płat boczku około 1,5 kg
    2 łyżki musztardy
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    2 łyżki majeranku
    3 duże ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń

Boczek pieczony-rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek nacinamy od strony skóry w tak zwaną kratkę. Następnie kładziemy skórą do dołu. Musztardę mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
    Marynatą smarujemy bardzo dokładnie płat mięsa.
  • 2. Mocno dociskając boczek zwijamy w ciasny rulon.
    Tak przygotowaną roladę związujemy sznurkiem, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  • 3. Następnie zdejmujemy folię spożywczą i wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy około pół szklanki wrzątku ( około 120 ml) wstawiamy do piekarnika nagrzanego 190 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 90 -100 minut.
  • 4. Można mięso kilka razy polewać powstałym podczas pieczenia sosem.
    Jeżeli w między czasie mięso zbyt bardzo się przypieka można przykryć folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować