Boczek pieczony rolowany można podawać jako wędlinę na kanapki lub na ciepło do obiadu. Jego przygotowanie nie jest jakoś skomplikowane ale na jego przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu.
3 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Szeroki płat boczku około 1,5 kg
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soli
pieprz
słodka papryka w proszku
2 łyżki majeranku
3 duże ząbki czosnku
Boczek pieczony-rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek nacinamy od strony skóry w tak zwaną kratkę. Następnie kładziemy skórą do dołu. Musztardę mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
Marynatą smarujemy bardzo dokładnie płat mięsa.
2.Mocno dociskając boczek zwijamy w ciasny rulon.
Tak przygotowaną roladę związujemy sznurkiem, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
3.Następnie zdejmujemy folię spożywczą i wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy około pół szklanki wrzątku ( około 120 ml) wstawiamy do piekarnika nagrzanego 190 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 90 -100 minut.
4.Można mięso kilka razy polewać powstałym podczas pieczenia sosem.
Jeżeli w między czasie mięso zbyt bardzo się przypieka można przykryć folią aluminiową.
Komentarze