Boczek pieczony

5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

idealny z pajdą świeżego pieczywa

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku surowego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    pół łyżki ziół prowansalskich
    sól lub wegeta
    pieprz kolorowy
    oliwa z oliwek
    wino do podlania boczku ew. bulion z kostki np drobiowy
    oraz 3 cebule + 2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek pieczony 1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Przyprawy z czosnkiem wymieszać z oliwą i odrobiną wina i natrzeć boczek. Boczek zawinąć w folię aluminiową i odstawić na1-24 godz.
    Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika i podlać winem lub bulionem, piec w 200*C do miękkości boczku..
    Pod koniec zdjąć folię, aby boczek ładnie się przyrumienił .
    Po 1 godz pieczenia dodaję 3 cebule pokrojone w talarki i 2 listki laurowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować