Boczek pieczony

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczny dodatek do chleba

Składniki:

  • Kawałek ładnego boczku ok. 800 g
    1 łyżeczka soli peklowej
    po pół łyżeczki :słodkiej papryki,pieprzu, rozmarynu
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    odrobina chili
    po 5 kulek ziela angielskiego i jałowca
    4-5 listków laurowych
    mała cebula

    dodatkowo:
    kawałek folii aluminiowej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą peklową (jeśli lubimy bardziej słone wędliny można dodać jeszcze trochę soli kamiennej lub morskiej). Włożyć boczek do miski, przykryć i wstawić do lodówki na dobę.
  • 2. Na drugi dzień wyjąć boczek , jeśli w misce jest płyn wylać go, a miskę osuszyć.
    Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso, obłożyć liśćmi laurowymi i kulkami ziela i jałowca. Nakryć i włożyć do lodówki na kolejną dobę (można tylko na noc).
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200*C.
    Cebulę pokroić w piórka.
    Boczek razem z liśćmi laurowymi, kulkami jałowca i ziela angielskiego włożyć do naczynia żaroodpornego z nakrywką,posypać cebulą, przykryć folią aluminiową i pokrywką.
  • 4. Piec przez 15 minut w 200*C, potem zmniejszyć temperaturę do 180*C.
    Całkowity czas pieczenia to 55-60 minut.
    pod koniec pieczenia należy zdjąć folię i nakrywkę, aby boczek się lekko zrumienił.

Porady

Boczek można dodatkowo naszpikować czosnkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Notka redakcyjna

PPWS_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować