Kawałek ładnego boczku ok. 800 g
1 łyżeczka soli peklowej
po pół łyżeczki :słodkiej papryki,pieprzu, rozmarynu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
odrobina chili
po 5 kulek ziela angielskiego i jałowca
4-5 listków laurowych
mała cebula
Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą peklową (jeśli lubimy bardziej słone wędliny można dodać jeszcze trochę soli kamiennej lub morskiej). Włożyć boczek do miski, przykryć i wstawić do lodówki na dobę.
2.Na drugi dzień wyjąć boczek , jeśli w misce jest płyn wylać go, a miskę osuszyć.
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso, obłożyć liśćmi laurowymi i kulkami ziela i jałowca. Nakryć i włożyć do lodówki na kolejną dobę (można tylko na noc).
3.Piekarnik nagrzać do 200*C.
Cebulę pokroić w piórka.
Boczek razem z liśćmi laurowymi, kulkami jałowca i ziela angielskiego włożyć do naczynia żaroodpornego z nakrywką,posypać cebulą, przykryć folią aluminiową i pokrywką.
4.Piec przez 15 minut w 200*C, potem zmniejszyć temperaturę do 180*C.
Całkowity czas pieczenia to 55-60 minut.
pod koniec pieczenia należy zdjąć folię i nakrywkę, aby boczek się lekko zrumienił.
Komentarze