Boczek paprykowy

0 (0 ocen)

Dzięki długiemu leżakowaniu w zalewie oraz w przyprawach boczek wychodzi soczysty , delikatny i mocno paprykowy.

Składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego bez skóry
    słodka papryka
    ostra papryka
    wędzona papryka
    przyprawa do wieprzowiny
    Zalewa:
    zimna woda
    5 liści laurowych
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki ostrej papryki
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki wędzonej papryki
    2 łyżki soli
    1 łyżka pieprzu

Boczek paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek paprykowy 1. Składniki zalewy połączyć razem , włożyć boczek , odstawić na 24 h do lodówki.
  • Boczek paprykowy 2. Wyjąć mięso , osuszyć na ręczniku papierowym , od środka oprószyć mięso słodką , ostrą , wędzoną papryką oraz przyprawą do wieprzowiny.
  • Boczek paprykowy 3. Zwinąć boczek w rulon , związać nicią wędliniarską.
    Ponownie oprószyć z każdej strony paprykami i przyprawą do wieprzowiny.
  • Boczek paprykowy 4. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową , odstawić do lodówki na 12h.
    Piekarnik nagrzać do 200 st piec mięso nie odwijając z foli 1,5 h.
    Wyjąć z piekarnika , pozostawić w foli do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy