boczek na ostro do chleba...

0 (0 ocen)

taki domowy boczek jest lepszy od niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • Składniki:

    1,5 kg boczek świeży
    1 łyżka papryka ostra
    1 łyżka papryka słodka
    1 łyżka pieprz ziołowy
    2 łyżki przyprawa uniwersalna
    1 łyżka majeranek
    2 sztuki cebula
    5 ząbków czosnek
    1 łyżka smalec

Boczek na ostro do chleba... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek w trakcie zrumieniania 1. zakupiony boczek świeży zwinięty na roladę rozwinąć, opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym....

    przyprawy wymieszać w miseczce i na cały płat boczku je rozsypać....

    ciasno zwinąć boczek w roladę i nicią mocno obwiązać....

    na gorącym smalcu zrumienić mocno z każdej strony boczek.....

    dodać połówki obrane cebuli i ząbki czosnku.....

    pod przykryciem dusić boczek z 60 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas obracając.....

    boczek dobrze wystudzić i dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci....

Porady

smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć do pieczywa lub zamrozić np. do bigosu

Komentarze

Podobne przepisy