Boczek gotowany.

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Uczta dla panów.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg boczku surowego,
    30 dag pieczarek.
    0,5 kg szynki surowej.
    3 rosołki drobiowe w kostce.
    Przyprawy sól, pieprz, papryka ostra.
    Do dekoracji pomidor, sałata
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Boczek gotowany. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do boczku gotowanego. 1. 1.Płat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubość 1,5 cm.
    2.Wykrojone mięso zmielić, dodać 30dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką.
    3. Zdjąć skórę z boczku.
    4.Płat boczku o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
    5.po godzinie przeciąć w poprzek w dwóch miejscach, w te miejsca włożyć farsz.
    6.Boczek zwinąć w rulon, obwiązać nitką
    7.włożyc do brytfanny , zalać rosołem ( na litr wody, 1,5 kostki rosołowej
    8. Wstawić do piekarnika na 1,5 godz w tem.185 stopni.
    Taki płat dziele na pół i mam dwa boczki.
    Taki boczek najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą

Porady

Ja miałem płat boczku 2,5 kg , to podzieliłem go na połowę. Boczek też można ugotować w rosole będzie smaczniejszy i zdrowszy. Pierwszy raz jak robiłem z przepisu dodałem rosołki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pieczarki Przyprawy Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować