2,5 kg boczku surowego,
30 dag pieczarek.
0,5 kg szynki surowej.
3 rosołki drobiowe w kostce.
Przyprawy sól, pieprz, papryka ostra.
Do dekoracji pomidor, sałata
Boczek gotowany. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Płat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubość 1,5 cm.
2.Wykrojone mięso zmielić, dodać 30dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką.
3. Zdjąć skórę z boczku.
4.Płat boczku o grubości 1,5 cm, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
5.po godzinie przeciąć w poprzek w dwóch miejscach, w te miejsca włożyć farsz.
6.Boczek zwinąć w rulon, obwiązać nitką
7.włożyc do brytfanny , zalać rosołem ( na litr wody, 1,5 kostki rosołowej
8. Wstawić do piekarnika na 1,5 godz w tem.185 stopni.
Taki płat dziele na pół i mam dwa boczki.
Taki boczek najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą
Porady
Ja miałem płat boczku 2,5 kg , to podzieliłem go na połowę. Boczek też można ugotować w rosole będzie smaczniejszy i zdrowszy. Pierwszy raz jak robiłem z przepisu dodałem rosołki.
Komentarze