Boczek dojrzewający w ziołach

  • wyświetlono: 1175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny boczek, idealny do kanapek. Polecam

Czarek
  • 1 porcje
  • 14400min
  • Łatwy

Składniki

2 paski po 35 dag. boczku wieprzowego bez skóry i żeber
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli + 1 małą łyżeczkę płaską soli peklowej
1 łyżkę suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździeżu
1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździeżu
gaza 0,5 m x 0,5 m

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek dojrzewający w ziołach

  • 1. Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki (keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Z boczku wypłynie sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na min. 7 dni, ja zostawiłem na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wędliny_dojrzewająceboczek_wieprzowy_dojrzewający

Komentarze

Podobne przepisy

Schab wieprzowy, suszony w ziołach.

Dodane przez: weronika63

Schab wieprzowy, suszony w ziołach

O tej wędlinie nie będę się rozpisywała,...

Schab w ziołach

Dodane przez: Adelajda Kucharska

Schab w ziołach

Ten schab zawsze gości na moim...

Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni

Dodane przez: bienpyt

Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni

Boczek peklowany, wędzony we własnej...

Karczek pieczony

Dodane przez: KHA

Pieczony karczek w ziołach

Bardzo smaczny pieczony karczek...

Aromatyczny boczek w pikantnych przyprawach i majeranku

Dodane przez: Jola1977-1977

Aromatyczny boczek w pikantnych przyprawach...

Taki plaster boczku , to sporo...

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Dodane przez: bienpyt

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Boczek pieczony inaczej – w łuskach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE