bobyy-tka ;)

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Walka z nudą, czyli wariacje na temat bobu. Połączyłam dwie rzeczy które uwielbia mój mąż - kopytka i bób. Docenił! Pochwalił wielce. Szczery do bólu trzylatek podsumował je jednym słowem "pysne!"

  • Łatwy

Składniki:

  • - bób (waga surowego bobu): 1 kilogram
    - mąka: 300 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

Bobyy-tka ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przepuszczamy taki jeszcze mocno ciepły przez praskę do ziemniaków. Ja przedtem wyłuskałam bób z łupinek. Pozwalamy ostygnąć purée. Wbijamy jajko i zagniatamy z mąką. Powinniśmy uzyskać miękkie, ale nie klejące się do dłoni ciasto. W miarę potrzeby można dosypać mąkę. Z ciasta formujemy wałeczki i tniemy na skos jak... kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Pyszne zarówno prosto z wody polane oliwą lub roztopionym masłem, jak i odsmażone na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy