Bobioli ;)

0 (0 ocen)

  • Łatwy

...czyli kolejna wariacja bobowa, z polskim akcentem w postaci twarogu ;) Pycha!

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (być może więcej, jak trzeba będzie to podsypać): 1.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - woda letnia (ilość "na oko" bo wody dolewam tyle ile chce mąka): 0.5 szklanki

    - bób (waga ugotowanego, wyłuskanego bobu): 250 gramów
    - twaróg: 100 gramów
    - ser żółty: 50 gramów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - zioła świeże (ja dałam - bazylię, oregano, miętę, kolendrę, natkę): 0.5 pęczka
    - pieprz kolorowy mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek extra vergine: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bobioli ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody, oleju, jajka i soli zagniotłam sprężyste ciasto i rozwałkowałam je na cieniutki placek. Kto ma magiczną maszynkę do makaronu tym lepiej dla niego.
  • 2. Bób zagotowałam do miękkości, wydłubałam z łupinek i potraktowałam blenderem razem z resztą w/w składników. Zioła dodawałam na oko, do smaku.
  • 3. Ciastowy placek podzieliłam na dwa równe kawałki. Na jednym łyżeczką poukładałam nadzienie w odległości około 4 cm - na każdy pierożek łyżeczka nadzienia. Drugą płachtą ciasta powoli i luźno przykryłam pierwszą warstwę, pozwalając by ciasto poopadało naokoło nadzienia i dotykało pierwszej warstwy.
  • 4. Nożem do pizzy pokroiłam ciasto pomiędzy nadzionkiem na kwadraciki. Każdy z nich skleiłam dociskając widelcem. Takie pierożki wrzucałam na osolony wrzątek na 4 minuty, wyciągałam i od razu podałam. PYCHA!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować