Bób z pecorino

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nadszedł czas bobu, który bardzo lubimy.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g bobu
    mała czerwona cebula
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    1/8 l bulionu jarzynowego
    szczypta zmielonego kminku
    łyżeczka świeżo posiekanej mięty
    sól morska
    1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
    2 łyżeczki soku cytrynowego
    100 g sera pecorino peperoncino
    listki do garnirowania

Bób z pecorino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bób z pecorino 1. Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem oliwę, smażyłem na małym ogniu na niej cebulę razem z bobem przez 2 minuty, dodałem bulion i kminek, zagotowałem pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie odparowałem bulion, a bób wymieszałem z ziołami. Doprawiłem do smaku solą i sokiem z cytryny.
    Bób rozłożyłem na podgrzanych talerzach, pokroiłem ser w cienkie plastry, ułożyłem na wierzchu, całość udekorowałem listkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy