Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Przepyszna, zdrowa propozycja na lekki, letni posiłek. Bób i jajko bogate są w białko, polecane sportowcom przy budowaniu masy mięśniowej. Danie jest sycące, kolorowe i pyszne.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • (na dwie spore porcje)
    500g bobu
    Sól i cukier do gotowania
    Duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    250g boczku wędzonego
    2 jajka
    Łyżka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).
    Na dużej patelni przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekana w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dodajemy przygotowany wcześniej bób. Całość doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    W wysokim garnku zagotowujemy 1l wody z dodatkiem łyżki soli i łyżki octu.
    Jajko wybijamy do miseczki. Zmniejszamy moc kuchenki aby woda delikatnie bulgotała. Intensywnie mieszamy wodę, tworząc pośrodku garnka wir, do którego wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy około 3 minut. Wyciągamy łyżką cedzakowa i umieszczamy na przygotowanym wcześniej bobie.
    Drugie jajko gotujemy analogicznie. Nie wlewamy dwóch jajek naraz do wiru!

Porady

bób lato przystawka obiad

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować