Bób w sosie koperkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób opłukałam na sicie, przesypałam do garnka i zalałam wodą. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam pod przykryciem niecałe 15 minut -trzeba sprawdzić, czy jest już dobry. Pod koniec gotowania posoliłam do smaku. Bób odlałam z wody i odstawiłam, aby troszkę ostygł.
2.Bób obrałam z łupinek. Obrałam i drobniusieńko posiekałam czosnek oraz opłukany i otrzepany z wody koperek. Pestki słonecznika uprażyłam na rumiano na suchej patelni, przesypałam na spodeczek.
3.Patelnię przetarłam papierowym ręcznikiem, wlałam olej, wrzuciłam czosnek, a po chwili smażenia dodałam masło, koperek i bób.
4.Wszystko razem smażyłam na wolnym ogniu aż bób się zagrzał, delikatnie wymieszałam i wyłożyłam na talerz. Posypałam uprażonymi pestkami słonecznika.
Porady
Żeby sprawdzić czy bób już jest dobry, należy wyjąć z garnka trzy sztuki różnej wielkości i spróbować.
Komentarze