Bób w sosie koperkowo-czosnkowym

4.5 (168 ocen)

Młody bób w maśle z czosnkiem, koperkiem i prażonym słonecznikiem - pycha!

Składniki:

  • 30 dag młodego bobu
    sól
    1 łyżka pestek słonecznika
    1 duży ząbek czosnku
    kilka gałązek świeżego koperku
    pół łyżki oleju
    2 płaskie łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bób w sosie koperkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bób w sosie koperkowo-czosnkowym 1. Bób opłukałam na sicie, przesypałam do garnka i zalałam wodą. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam pod przykryciem niecałe 15 minut -trzeba sprawdzić, czy jest już dobry. Pod koniec gotowania posoliłam do smaku. Bób odlałam z wody i odstawiłam, aby troszkę ostygł.
  • Bób w sosie koperkowo-czosnkowym 2. Bób obrałam z łupinek. Obrałam i drobniusieńko posiekałam czosnek oraz opłukany i otrzepany z wody koperek. Pestki słonecznika uprażyłam na rumiano na suchej patelni, przesypałam na spodeczek.
  • Bób w sosie koperkowo-czosnkowym 3. Patelnię przetarłam papierowym ręcznikiem, wlałam olej, wrzuciłam czosnek, a po chwili smażenia dodałam masło, koperek i bób.
  • Bób w sosie koperkowo-czosnkowym 4. Wszystko razem smażyłam na wolnym ogniu aż bób się zagrzał, delikatnie wymieszałam i wyłożyłam na talerz. Posypałam uprażonymi pestkami słonecznika.

Porady

Żeby sprawdzić czy bób już jest dobry, należy wyjąć z garnka trzy sztuki różnej wielkości i spróbować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Czosnek Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować