Bób po chińsku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis znalazłam na stronie slodkokwasny.com - zainteresował mnie smażonym surowym bobem :) Potrawa jest świetna! Szybka, ostra i smaczna.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bób (surowy, obrany z łupinek): 300 gramów
    - mięso mielone (wieprzowe): 75 gramów
    - papryczka chili (długa, pocięta ukośnie w plasterki): 1 sztuka
    - czosnek (pocięty na plasterki): 3 ząbki
    - sherry (półwytrawne): 1 łyżeczka
    - sos sojowy jasny: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - olej arachidowy: 3 łyżki
    - szczypiorek (pokrojony): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bób po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać wok na dużym ogniu, dodaj 2 łyżki oleju i rozprowadź na ściankach woka. Dodaj bób i smaż mieszając przez 2 minuty. Przełożyć na miseczkę.
  • 2. Ponownie rozgrzej wok i dodaj pozostałą łyżkę oleju. Wrzucić papryczkę i czosnek i smażyć mieszając aż zaczną się uwalniać aromaty.
  • 3. Następnie dodać wieprzowinę i smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor i utraci większość wody. Dodaj sherry, sos sojowy i sól do smaku.
  • 4. Kiedy mięso już będzie gotowe, dodać bób i szczypiorek, wymieszać.
    Zdjąć z ognia i dodać olej sezamowy, podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować