Błyskawiczny torcik makowy z kremem z likieru czekoladowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy że szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem, dolewamy olej.
Mak mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy, a następnie powoli dodajemy białka. Dokładnie łączymy składniki. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Studzimy i przecinamy na pół.
2.Likier łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć.. Gdy masa stanie się gęsta wykładamy połowę na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Na wierzchu rozsmarowyjemy pozostały krem.
3.Migdały prażymy na rozgrzanej patelni, posupujac cukrem waniliowym.
Studzimy i rozsypujemy na kremie.
Smacznego
Komentarze