Błyskawiczny torcik makowy z kremem z likieru czekoladowego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort tylko dla doroslych:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 szklanka maku (nie mielonego)
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    4 białka
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Krem
    300 ml gęstego likieru czekoladowego
    2 łyżeczki żelatyny

    Dekoracja
    150 g płatków migdalowych
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Likiery

Błyskawiczny torcik makowy z kremem z likieru czekoladowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy że szczyptą soli.
    Żółtka ubijamy z cukrem, dolewamy olej.
    Mak mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy, a następnie powoli dodajemy białka. Dokładnie łączymy składniki. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
    Studzimy i przecinamy na pół.
  • 2. Likier łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć.. Gdy masa stanie się gęsta wykładamy połowę na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Na wierzchu rozsmarowyjemy pozostały krem.
  • 3. Migdały prażymy na rozgrzanej patelni, posupujac cukrem waniliowym.
    Studzimy i rozsypujemy na kremie.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Torcik makowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
torcik

5 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowy

To może cię zainteresować